Madáretetés télen

Tagadhatatlan, hogy a tél az emberek nagy részénél a legkevésbé aktív időszak. Nincs ez másként a díszmadártenyésztők többségénél sem, hiszen a legtöbben tavasszal-nyáron költetnek, a téli időszak madaraink életében is a pihenésé. Nem úgy a szabadban élő, nem vonuló madárfajainknál, ahol ez a kemény időszak a mindennapos túlélésről szól. Véleményem szerint minden madárbarátnak kötelessége valamilyen módon gondoskodni a vadon élő madarakról is, hiszen ez a hobbi éppen a szárnyasok feltétel nélküli szeretetéről szól. Ráadásul amellett, hogy ezzel segítünk tollas barátainknak, magunknak és családunknak is örömet szerzünk, hiszen az etetőn sok fajt szinte karnyújtásnyira figyelhetünk meg.

A madarak téli etetésében az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mikor kell/lehet elkezdeni? Van, aki mindig egy adott időintervalllumban etet, azonban célszerűbb – ahogy a szakemberek is javasolják – az első fagyoktól az utolsókig, azaz nagyjából november elejétől március közepe-végéig etetni. Az utóbbi évek tendenciái azt mutatják, hogy meleg telet fagyos tavasz követ (elég csak a 2013 márciusi nagy havazásra gondolni), az az érzésem ez most sem lesz másképp.

Ezt az ibolyát például november 30-án fotóztam:

Persze lesznek azért fagyok, tehát semmiképp sem szabad ebből az okból hanyagolni a madáretetést. Az alábbi előrejelzés (melyet az időképről hoztam) szerint például Győrben így alakul majd a december:

Ha egyszer elkezdtük a madarak etetését, azt a fagyok tartós megszüntéig semmiképp se hagyjuk abba, mert a madarak táplálék-lelőhelyként tartják nyilván etetőnket, megszokják az ellátást és számítanak rá.

A másik leggyakoribb kérdés, hogy mivel etessünk. Nos, ez nagyban függ attól, hogy milyen madarakat is szeretnénk az etetőre csábítani, de általánosan elmondható, hogy a magas olajtartalmú, ezáltal kalóriadús táplálékok a legfontosabbak. Örök favorit a napraforgó, amit én idén saját “termésből” etetek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tavaly valószínűleg a kertben járó madarak által elültetett két napraforgó (Helianthus annuus) termését szüreteltem le ősszel, ezt kapják az etetőre, amíg tart.

A natúr mageleség mellett gyakoriak a játékosabb megoldások, például a cinkegolyó vagy szalonnabőrke. Ezekkel a madarak boldogan eljátszanak a táplálék reményében, a megfigyelő madárbarát pedig gyönyörködhet azok akrobatikus mozgásában és ügyességében.

Etetni már egy puszta ablakpárkányon is lehet cserépalátétben kihelyezett maggal és/vagy felakasztott cinkegolyóval, azonban a legtöbben különféle madáretetőket alkalmaznak. Ennek célja ismét kettős. Egyfelől az etetőt látogató tollasok a táplálkozás idejére az eső vagy hó elől menedéket is találnak és a nekik kínált eleség sincs kitéve az időjárás viszontagságainak. Másrészt az esztétikusan elkészített madáretető a kert vagy az erkély dísze, az emberi szemnek majdnem olyan kedves látvány, mint az odajáró madarak. Ráadásul ha magunk készítjük el, az plusz élményt nyújt nekünk és akár gyermekeinknek is.

Nálam az előkertben található madáretető – bár házi gyártmánynak tűnik – vásárolt darab, az etető felülete viszonylag kicsi, de itt, az utcához közel egyébként is kevesebb faj és kevesebb egyed jelenik meg, zömmel cinkék, zöldikék és verebek. Egy korábban kivágott fenyő e célból meghagyott törzsére rögzítettem és a jobb megközelítés céljából egy diófaágat is erősítettem mellé.

A hátsó kertben már egy saját kezűleg eszkábált létesítményt használok, amely egész évben kint van, hiszen a benne található fém tál itatásra szolgál. A madaraknak nyáron és télen is fontos, hogy találjanak vizet. Ez az etető ugyan kevésbé esztétikus, de az alapját képező fémcső jó szolgálatot tesz a macskák elleni védelemben, ugyanis nem tudnak rajta felkapaszkodni a madarakért.

Számtalan különféle ötletes és egyszerű megoldás létezik a szabadban élő madarak téli etetésére, én csak biztatni tudok mindenkit arra, hogy gondoskodjon róluk a téli hidegben.

Bővebb információ elérhető az MME Téli madáretetés oldalán, saját kezűleg készített madáretetők ötleteteihez pedig a kedvenc barkácsolós oldalamat ajánlom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..