A Karácsony madarai

A Karácsony sok nép számára a legfontosabb ünnep, ennek megfelelően gazdag jelképrendszerrel bír. Jelképei között számos madár is akad, róluk szól ez a cikk.

Régi német képeslap
Régi német képeslap Forrás: http://www.akpool.de

A fenti német nyelvű karácsonyi üdvözlőlap havas madáretetőn táplálkozó tengelicet, erdei pinty hímet és süvöltő hímet (balról jobbra) ábrázol. Éghajlatunk adottságai miatt a Karácsony jelképéül szolgáló madárfajok óhatatlanul a télen is nálunk maradó vagy hozzánk érkező és ilyenkor a települések közelébe húzódó fajok közül kerül ki. Elvégre kinek jutna eszébe az ilyenkor már messze Afrikában rovarászó gyurgyalagot megtenni e téli ünnep hírnökévé?

A süvöltő (Pyrrhula pyrrhula) egyike a karácsonyi dekortermékeken leggyakrabban előforduló madaraknak, aminek több oka is van. Ez a rendkívül kedves madár hazánkban csak kis számban költ, téli vendégként azonban gyakoribb, így zömmel ebben az időszakban találkozhatunk vele. A vöröses mellű, kimondottan dekoratív hím süvöltő a kopár, havas tájban üdítő látvány.

Süvöltő havas ágon
Süvöltő havas ágon Forrás: http://top1walls.com

Az egyhangú és – ideális esetben – hóborította téli tájtól való elütés egyébként a Karácsony természeti jelképeire általánosan elmondható. A növényvilágból jó példa rá a magyal (Ilex aquifolium), amely örökzöld növény és piros terméseit télen érlelni, így különösen igazak rá a fent elmondottak.

Magyal
Magyal Forrás: http://howtogrowstuff.com

A magyal a nyugati kultúrák többségében a Karácsony egyik legrégibb jelképe és néhány faj fontos téli tápláléka, emiatt szinte minden madaras vonatkozásban is feltűnik.

Vörösbegyet ábrázoló karácsonyi grafika
Vörösbegyet ábrázoló karácsonyi grafika Forrás: http://thoughtfulspot.typepad.com

A fenti képen például vörösbegy (Erithacus rubecula) látható az ágain. A vörösbegy alapvetően rovarevő madár, így az állomány nagy része vonul, de azért jelentős számban vannak áttelelő példányai, melyek kíváncsiságuk és a könnyű táplálék reménye miatt gyakran keresik fel az etetőket.

Vörösbegy havas ágon
Vörösbegy havas ágon Forrás: http://fotocommunity.de

A cinegék a fent részletezett két fajhoz hasonlóan nagyon kedves, barátságos madarak és télen gyakran lehet találkozni velük, ezért ők is jellegzetesen karácsonyi hangulatot ébresztő madarak.

Kék cinege festményen
Kék cinege festményen Forrás: http://zazzle.com

A fent látható kék cinege (Parus caeruleus) mellett a széncinege (Parus major), a fenyvescinege (Parus ater) és a búbos cinege (Parus cristatus) is előfordul karácsonyi jelképként.

Búbos cinege havas ágon
Búbos cinege havas ágon Forrás: http://treknature.com

Fenti fajok az öreg kontinenst képviselik, azonban sok újvilági faj is előfordul a karácsonyi képeslapokon, dekorációs elemeken. Ezek közül vitathatatlanul a  a vörös kardinális (Cardinalis cardinalis) a leggyakoribb.

Vörös kardinális pár karácsonyi grafikán
Vörös kardinális pár karácsonyi grafikán Forrás: http://karacsony.co.hu

Ez a csodálatos tollazatú és énekhangú madár Európában is régóta ismert, részben díszmadárként való tartása miatt. Tenyésztése nem a legegyszerűbb, igazi kihívás, épp ezért nem találkozni vele túl gyakran. Ausztriai útibeszámolómban említést tettem egy ott kiállított párról. Azt hiszem első látásra is egyértelmű, hogy miért lopta be magát az emberek szívébe ez a faj, külcsínjének szépségét csak emeli az éneke, melyet a xeno-canto.org weboldal jóvoltából alább meg is hallgathatunk:

 A másik észak-amerikai faj, amelyet viszontláthatunk a Karácsonnyal összefüggő termékeken, a kék szajkó (Cyanocitta cristata).

Vörös kardinális és kék szajkó karácsonyi figurák
Vörös kardinális és kék szajkó karácsonyi figurák Forrás: http://www.collectionsetc.com

A kék szajkó szintén gyakran keresi fel a téli madáretetőt, színezete pedig, némileg “jeges” hatása ellenére is kedves az emberi szemnek.

Kék szajkó
Kék szajkó Forrás: http://hu.wikipedia.org

Ezek a fajok fordulnak elő leggyakrabban a Karácsonnyal összefüggésben, de sok egyéb fajjal is találkozhatunk elszórtan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..