Tűzcsíz apartman I. – A koncepció

Röviden és velősen: költözni kell. Nekünk a lila szobába, ennél fogva a madaraknak a lila szobából. Ráadásul a nagy röpkalit és a költőláda már nem jelentenek kielégítő elhelyezést a bentlakásos madaraknak. A projekt még augusztusban kezdődött, amikor is megálmodtam, hogy az előtér védett hátsó részében található szekrények helyére milyen frankón el lehetne helyezni egy kalitkává átalakított háromajtós szekrényt. Tetőtérről lévén szó a szekrény egyik oldalát hozzá kellene alakítani a tető vonalához, de ettől csak autentikusabb az egész. Nosza, fel is szabadultam Magyarország legnagyobb apróhirdetési oldalára, azonban az elképzelésembe illő háromajtóst nem találtam. Találtam azonban kétajtósakat, amik – ha kicsit csiszolok az eredeti terveken – éppúgy megfelelnek. A beszerzés körülményei finoman szólva nehezítettek voltak, maradjunk annyiban, hogy mindent egybevetve az ingyenes sem ingyenes.

Ahogy a képen is látható, a bal oldali szekrény polcos, a jobb oldali akasztós. A polcos kitűnően illik a terveimbe, mivel kicsúsztatható polcai remek alapját képezik a tálcáknak, amiket különben magamnak kellene megcsinálnom. Nagy előnye emellett az is, hogy az akasztóssal ellentétben nincs teleragasztgatva sörcímkékkel és Hungária-poszterekkel… Természetesen a polcok más elrendezésben lesznek, hogy a madaraknak megfelelő magasságú boxokat tudjak kialakítani. Mivel a szekrényajtókra nincs szükségem a projekthez, így azokat leszereltem és furnérborításuk adta a boxokat elválasztó lapokat, hogy takarításkor a kihúzott fiók miatt ne nyíljanak össze az egymás alatti lakrészek. A képen látható lábakat eltávolítottam, részben mert feleslegesen magasította volna a tetőtérbe így is neccesen elhelyezhető szekrényt, részben pedig mert az egyik egyébként is törött volt. Helyettük az alábbi ábrán látható bútorlábakból szereltem fel négyet:

butoralkatreszbolt.hu

Ezek remekül illeszkedtek a szekrény alsó keresztmerevítőihez és ily módon minimális magasságnövekedéssel lett állítható a szekrény és a laminált padló is csak a négy műanyag lábacskával találkozik. Képem sajnos erről a megoldásról nincs, amikor csak néhány órácskám van dolgozni a projekten, akkor nem mindig jut eszembe, hogy fotózni is kellene…

Itt már a végleges helyen van a létesítmény, a további munkálatok már itt folytak:

Ahogy a képen is látható, a három box mérete nem egyforma. Ez nem szándékos, de ha már így sikerült, így marad, elég magas lesz mindhárom a madaraknak. A legalsó rekesz tárolási célokat szolgál, egyelőre így, ahogy van. A későbbiekben fiókosra tervezem átalakítani, de mindent a maga idejében.

A szekrény tehát a helyén, az elválasztólapok berakva, a következő lépés az előlapok és a tálcák kialakítása. A következő posztban erről lesz szó. 🙂