Tűzcsíz apartman III. – Világítás

A boxok világítása sarkalatos kérdés volt a tervezés során. A szekrény alapból viszonylag sötét és a folyosón tervezett helyét is csak rövid ideig süti a nap. Emiatt mindenképp a napfénnyel megegyező vagy ahhoz közeli színhőmérsékletű világítást terveztem, de cél volt az is, hogy ne melegedjen túl emiatt az öt oldalról zárt tér. Fentiek miatt és egy barátom tanácsára a választásom a LED világításra esett, ezen belül LED szalagra. A szekrény 115 cm széles, de nem akartam teljes hosszában végigvinni a világítást. Az SMD (felületszerelt) LED 120° szögben világít, így csak a boxok középső 70 cm-ére terveztem a szalagokat.

Az így összesen ~2 m hosszúságú LED szalaghoz elegendő egy adapter, azonban egy elosztót is bele kellett építenem, hogy ne sorba legyenek kötve a szalagok, elkerülve a vezetékáradatot. Egy dimmert is bekötöttem az áramkörbe, hogy így tudjam szabályozni a fényerősséget.

A folyosón viszonylag nagy a mozgás, ezért a madarak nyugalma érdekében a szalagokat nem a kalitka mennyezetének középre, hanem a keret felső részének belső oldalára terveztem. Az így elhelyezett fényforrás okoz egy enyhe reflektorfény-effektust, olyasmit, mint a színpadi világítást, ami miatt a színészek kevésbé látják a nézőket, mint fordítva. Hogy a későbbiekben ne okozzon problémát takarításkor, valamely elem cseréjekor vagy javításkor, ezért háromszöglécből készítettem kivehető tartót, erre ragasztottam fel a szalagokat. A végeikre csak mintegy 5 cm-es vezetéket forrasztottam, ezeket pedig sorkapocsba (magyarul csoki) kötöttem. Így a szekrény oldala felől bejövő vezetékeket nem kell ki-be fűzögetni, a modul egyben, szerteszét lógó vezetékektől mentesen mozgatható.

Mire a világítás ilymódon elkészült, addig közben apránként elkészítettem a három boxhoz az etetőket tartó és a plexit három részre osztó alsó kis kereteket, így gyakorlatilag az ajtók kivágása és a plexi beragasztása maradt hátra.

Így mutat a szekrény sötétedés után:

Illetve felkapcsolt folyosói világítással:

A végére egy jótanács a hozzám hasonló időbeosztási képességű madarászoknak:

Ha csíráztatásba kezdesz, írd fel magadnak, hogy időben feletetni, különben így jársz: