Tűzcsíz apartman IV. – Végső simítások

Utólag már egyértelműen látszik számomra, hogy mit kellett volna másképp csinálni a boxok kialakítása során, például ameddig a teljes fa keretszerkezet nincs kész, addig nem szabad nekilátni drótozásnak, plexizésnek, stb. Ezek értékes tapasztalatok a jövőre nézve, a jelenlegi projekt pedig a kisebb hibák ellenére is megállja a helyét.

Legutóbb ott hagytuk abba, hogy az első keret fa része – az ajtókat nem számítva – kész, a világítás beszerelve és a következő nagy lépés a plexi installálása a keretbe, valamint az ajtók kialakítása.

A plexi leszabásához a legmegfelelőbb célszerszám (szalagfűrész) nem állt rendelkezésemre, mindenesetre megpróbáltam házilag megoldani a dolgot. Nos, ameddig nem lesz célszerszámom, addig ezzel nem fogok újra próbálkozni, ezt az adagot is inkább profikra bíztam, adott méretekre szabattam le:

A lapokat szilikon alapú tömítő-ragasztóval rögzítettem a keretekbe, a nem teljesen pontos derékszögek miatt itt-ott némi csiszolásra is szükség volt.

Mivel eddigre már nagyon sok idő eltelt és a madarak ez idő alatt az átmeneti elhelyezésben “sínylődtek”, ezért itt meggyorsítottam a munkafolyamatot és a hátralévő feladatokat (ajtók elkészítése, drót leköszörülése, stb.) egy este alatt elvégeztem. A gyorsaság hátránya, hogy kép nem készült ezekről a lépésekről, így “csak” a kulcsrakész lakhelyet tudom megmutatni.

A képeken látható, hogy az alsó két tálca előlapja és az ülőrudak még mindig hiányoznak. Ez utóbbiakat a felső boxhoz gyorsan leszabtam és átmenetileg ebbe a részbe költözött be mind a nyolc madár. Így jelentősen javultak az elhelyezésük feltételei és a maradék apróságokat már egy délután alatt is be tudom fejezni és mehet a páronként költözés.

Benti kollégáinak beköltözését egy vörösbegy (Erithacus rubecula) a ház előtti diófán öröménekkel üdvözölte. 🙂