Tyúkhúr

Aki a lehető legjobb ellátást szeretné nyújtani a madarainak, az mindig keresi a lehetőséget, hogy valami természeteset, valami nagyon táplálót és egyáltalán a “mindennapi kenyér”-től különböző csemegét kínáljon nekik. A zöldeleség a legtöbb díszmadarunk táplálkozásában a vadonban is jelentős részarányt képvisel, ezért a fogságban is biztosítani kell ezt nekik.  Ennek legegyszerűbb módja a boltokban megvásárolható zöldségfélék  etetése, ami lehet jó megoldás, de sokkal izgalmasabb a kertben termeszteni vagy vadon gyűjteni madaraink kedvenc növényeit.

Kanárik tyúkhúrt csipegetnek
Kanárik tyúkhúrt csipegetnek Forrás: http://flickrhivemind.net

A vadon gyűjthető növények közül az egyik leggyakoribb a tyúkhúr (Stellaria media).  A szegfűfélék családjának csillaghúr nemzetségébe tartozik. Ezek a fajok nevüket két morfológiai jellegzetességről kapták. A csillag- előtag kicsiny virágaik csillaghoz hasonló formájára utal, a -húr utótag pedig a szár közepén húzódó, valóban húrra emlékeztető belső részre.

Tyúkhúr csillagszerű virágai
Tyúkhúr csillagszerű virágai Forrás: Wikimedia Commons
Tyúkhúr szára a belső
Tyúkhúr szára a belső “húrral” Forrás: http://chickweedpatch.com

Tudományos nevében a Stellaria nemzetségnév is csillagszerűt jelent, a media utótag pedig közepes méretére utal. Hivatalos magyar neve közönséges tyúkhúr, valamint több népi neve ismert, pl. tikhúr, pipehúr, madárhúr, lúdhúr, lúdfű, libafű, tyúkbegy, árnyékszeretőfű. Ezekből látható, hogy a népnyelv egyértelműen a szárnyasokkal hozza összefüggésbe növényünket, elsősorban persze a legelő ludakkal. A listában utolsóként szereplő neve, az árnyékszeretőfű is árulkodó: a tyúkhúr valóban kedveli a hűvösebb, árnyékosabb zugokat. Magvai már 2°C-on is kicsíráznak, csírázóképességüket pedig méretükhöz képest nagyon hosszú ideig képesek megőrizni. Emiatt aztán tavasszal az elsők között van a gyűjthető növények közül és gyakran még ilyenkor télen is megtalálható. Én is a minap gyűjtöttem két nagy zacskóval. Tápanyagkedvelő gyomnövényként mindenhol találkozhatunk vele, útmenti árkok árnyékosabb oldalán, épületek tövében, kertekben, akácosokban, nyárasokban. Gyűjtésre elsősorban ez utóbbi hármat ajánlom, természetesen előtte győződjünk meg arról, hogy vegyszeres kezelés nem történt a területen.

Jómagam gyűjtés után az éppen nem használt csíráztató tálban tartom a tyúkhúrt, naponta átöblítve, így még pár napig frissen tartható.

Tyúkhúr csíráztató tálban
Tyúkhúr csíráztató tálban
Tyúkhúr tárolás csíráztató tálban
Tyúkhúr tárolás csíráztató tálban

A madarak a levelek mellett előszeretettel fogyasztják a tyúkhúr virágát és magvait is.

Tyúkhúr virágbimbói
Tyúkhúr virágbimbói

A tyúkhúr kedvezően hat madaraink szaporodási kedvére is, sok tenyésztőnél hangsúlyos szerepe van a költésre való felkészítésben.

Fent ismertetett érdemein túl közismert gyógynövény is, sőt néhány reformkonyha-irányzat jó szívvel ajánlja emberi fogyasztásra is. Erről bővebb információ elérhető az Így főz anyátok blogon.

Végezetül néhány kép a “termést” élvező tűzcsízeimről:

tyukhur_falatozas1 tyukhur_falatozastyukhur_falatozas2 tyukhur_rogzites tyukhur_falatozas3 tyukhur_falatozas4