A csíz szakálla

A hazánkban vadon is megtalálható madárfajok közül a csíz (Carduelis spinus) az egyik kedvencem és szerintem sokan éreznek hasonlóképp. Nem is csoda, kedves hangjával, szelíd természetével és elegáns tollruhájával könnyen elbűvöli az embereket.

Csíz hím
Csíz hím Forrás: http://mazzaswildside.blogspot.hu

Ahogy a fenti képen is látszik, a hím tollazatának legjellegzetesebb részei a fekete sapka és szakáll. Ez utóbbi lesz mai bejegyzésem témája.

 A madarak – és általában az állatok – kültakarójának jellegzetességei az emberek számára általában csak esztétikai értékkel bírnak, azonban az adott fajon belüli vagy fajok közötti információáramlásban ezeknek sokkal komolyabb szerepe is lehet. A kutatók régóta feltételezik, hogy a csízhez hasonló szakállal rendelkező fajoknál (pl. házi veréb) ez a minta összefüggésben van a dominanciával. Mindkét faj esetében csak a hímeknek van szakálla és mindegyiknél megfigyelték a hímek tojók feletti dominanciáját. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a kor és a dominancia között nincs összefüggés.

Csíz hímek harca a levegőben
Csíz hímek harca a levegőben Forrás: http://www.rupertsoskin.com

A 90-es évek elején katalán és skót kutatók közös kísérlettel próbáltak összefüggést keresni a csíz hímek szakállának mérete és a dominancia között. A kísérlet két részből állt: vadon élő madarak megfigyeléséből, illetve ellenőrzött körülmények között, fogságban tartott madarak révén szerzett tapasztalatokból. A vadon élő állomány megfigyelésének első lépéseként befogtak és megjelöltek 638 első éves és 311 felnőtt hím madarat egy Barcelona közelében található, csízek által sűrűn látogatott helyszínen. A befogott madarak több biometriai értékét rögzítették, így például a szakáll méretét is, négyzetmilliméterben kifejezve.  A felnőtt madarak átlagos szakállmérete 23,43 mm2, a fiataloké 18,39 mm2 volt. A szerzők szerint ennek oka a különösen nagy szakállal rendelkező felnőtt madarak vártnál magasabb száma volt, mert egyébként a két csoport átlagos értékei hasonlóak voltak. A befogott madarak közül 6 felnőtt és 6 első éves madár alkotta a fogságban megfigyelt csapatot.

Gyűrűzött csíz hím
Gyűrűzött csíz hím Forrás: http://www.romanrivervalley.co.uk

Az interakciók megfigyelése során azokra a dominanciaharcokra helyezték a hangsúlyt, ahol az egyik madár egyértelműen nagyobb szakállal rendelkezett. Az eredmények alapján 77%-ban győzedelmeskedtek a nagyobb szakállal rendelkező hímek, ami meggyőző eredmény. További fontos tény, hogy az interakciók 79%-ában a nagyobb szakállú hímek kezdeményeztek, ami szintén a dominancia ismérve. A csíz szakálla tehát jó indikátor az egyed dominanciájának megismeréséhez.

Forrás: The Auk 110 (4); 924-927, 1993 Senar, Camarino, Copete, Metcalfe: Variation in black bib of the eurasian siskin (Carduelis spinus) and its role as a reliable badge of dominance