Kövér porcsin

Kövér porcsin
Kövér porcsin

A kövér porcsin (Portulaca oleraceakertjeink egyik leggyakoribb gyomnövénye, ugyanakkor egyre szélesebb körben elismert gyógynövény és kulináris különlegesség, valamint díszmadaraink egyik értékes zöldelesége.

Szentté avatni azért természetesen nem kell: nálunk az állandó gyomlálás ellenére is mindig akad néhány szál kövér porcsin a vegetációs idejében, amit a madarak megkaphatnak. Szívós gyom, nem őshonos a kontinensen, azonban meleg- és fénykedvelő, ezért hazánkban elsősorban a nyári hónapokban lehet vele találkozni. Emberi táplálékként való fogyasztása nem újkeletű: tudományos fajneve, az oleracea zöldség, fűszert, gyakorlatilag ehető növény jelentéssel bír.

Apró sárga virágaiból fényes fekete, mákszemnyi magok fejlődnek, melyek a csészelevelekből kialakult kis fedél alatt lapulnak.

Portulaca oleracea MHNT.jpg
By Didier DescouensA feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, Link

Gyomként kevésbé kellemetlen, mint például a tarackbúza, mivel nagyon könnyű gyökerestül kitépni.

Kövér porcsin gyökere
Kövér porcsin gyökere

Cserébe viszont apró magvaival könnyen és gyorsan terjeszkedik, ahol volt egy nagyobb példány, ott hamarosan megjelennek az új növények is.

Fiatal kövér porcsinok
Fiatal kövér porcsinok

A növény minden része ehető és etethető. Beltartalmi értékei kedvezőek, mind a madarak, mind az emberek számára. Az egyik legjobb növényi omega-3 zsírsav forrás, valamint immunerősítő hatása is ismert. A madarak részére adhatjuk egészben az aljzatra vagy a drótba tűzve, darabolva a lágyeleséghez keverve, de mindig megmosva! Én egy héten maximum 3 nap adom nekik, megelőzve a hasmenést. A madaraim nagyon kedvelik, azok a példányok is hamar rákaptak, akik előtte sosem látták a kövér porcsint. Mint sok más esetben, ennél a növénynél is “előkóstoltam”, azaz én is kipróbáltam milyen íze van: kellemes, kicsit a zsenge borsóra emlékeztető, édeskés. Azt gondolom ennek is szerepe van a népszerűségében, mindenesetre a kövér porcsin nálunk az idei nyár zöldeleség-slágere.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .