
A kövér porcsin (Portulaca oleracea) kertjeink egyik leggyakoribb gyomnövénye, ugyanakkor egyre szélesebb körben elismert gyógynövény és kulináris különlegesség, valamint díszmadaraink egyik értékes zöldelesége.
Szentté avatni azért természetesen nem kell: nálunk az állandó gyomlálás ellenére is mindig akad néhány szál kövér porcsin a vegetációs idejében, amit a madarak megkaphatnak. Szívós gyom, nem őshonos a kontinensen, azonban meleg- és fénykedvelő, ezért hazánkban elsősorban a nyári hónapokban lehet vele találkozni. Emberi táplálékként való fogyasztása nem újkeletű: tudományos fajneve, az oleracea zöldség, fűszert, gyakorlatilag ehető növény jelentéssel bír.
Apró sárga virágaiból fényes fekete, mákszemnyi magok fejlődnek, melyek a csészelevelekből kialakult kis fedél alatt lapulnak.
By Didier Descouens – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, Link
Gyomként kevésbé kellemetlen, mint például a tarackbúza, mivel nagyon könnyű gyökerestül kitépni.

Cserébe viszont apró magvaival könnyen és gyorsan terjeszkedik, ahol volt egy nagyobb példány, ott hamarosan megjelennek az új növények is.

A növény minden része ehető és etethető. Beltartalmi értékei kedvezőek, mind a madarak, mind az emberek számára. Az egyik legjobb növényi omega-3 zsírsav forrás, valamint immunerősítő hatása is ismert. A madarak részére adhatjuk egészben az aljzatra vagy a drótba tűzve, darabolva a lágyeleséghez keverve, de mindig megmosva! Én egy héten maximum 3 nap adom nekik, megelőzve a hasmenést. A madaraim nagyon kedvelik, azok a példányok is hamar rákaptak, akik előtte sosem látták a kövér porcsint. Mint sok más esetben, ennél a növénynél is “előkóstoltam”, azaz én is kipróbáltam milyen íze van: kellemes, kicsit a zsenge borsóra emlékeztető, édeskés. Azt gondolom ennek is szerepe van a népszerűségében, mindenesetre a kövér porcsin nálunk az idei nyár zöldeleség-slágere.